Jocurile online – benefice si pentru adulti

Este oficial. Pana si cercetatorii recunosc faptul ca jocurile video pot fi si benefice pentru creierul uman, dincolo de avertismentele repetate pe care le-am tot auzit. Jocuri online, jocuri pe console video, jocuri PC... toate au si calitati pe care multi dintre gameri le stiau deja, dar pe care opinia publica le nega cu vehementa tinand mortis sa scoata in fata numai aspectele negative ale jocurilor online. Fie ca ne referim la jocuri logice, sau la jocuri de actiune, shootere sau alte tipuri de jocuri, acestea au darul de a imbunatati creativitatea, perceptia si de a ne face mai rapizi si mai atenti in luarea deciziilor. Chiar si jocurile considerate a fi violente s-au dovedit a avea beneficiile lor pentru modul in care functioneaza creierul, paradoxal - acestea fiind poate cele din care creierul percepe cel mai rapid informatie importanta.

Pe de alta parte, jocurile pe calculator ofera si avantaje in ceea ce priveste imbunatatirea coordonarii intre ochi si maini, si in plus produce schimbari benefice la nivelul vederii, dovedindu-se concret ca imbunatesc vizibilitatea pe timpul noptii. Ritmul rapid in care se desfasoara actiunea in timpul jocurilor determina o mai mare viteza in luarea decizilor – potrivit studiilor, aceasta ar fi de patru ori mai mare decat cea a persoanelor care nu sunt obisnuite cu jocurile online. De asemenea, atentia distributiva – cea care lipseste multora in viata de zi cu zi – este dezvoltata extrem de mult de jocurile pe calculator. Studiile nu ofera informatii semnificative, la nivel comparativ, referitor la impactul diferit pe care l-ar avea asupra creierului jocurile logice, comparativ cu jocurile de actiune sau alte tipuri de jocuri. 

Insa este clar ca in timp ce jocurile logice stimuleaza in mod direct perspicacitatea jucatorului, jocurile de actiune reusesc sa atinga mai multe puncte din creierul uman, acestea din urma fiind foarte importante si in stimularea sistemului de recompense.