Fumatul in timpul sarcinii


Fumatul este considerat a fi unul dintre principalii factori aducatori de probleme pentru o femeie insarcinata. Nicotina si monoxidul de carbon, ce sunt prezente in tigari, ajung in interiorul placentei in concentratii foarte mari si, in cele din urma, ajung in sangele fatului in mai mare masura decat in cel al mamei.

Din punct de vedere statistic, una din cinci femei fumeaza pe parcursul sarcinii, ceea ce inseamna ca mai mult de 180.000 de copii fumeaza pasiv inca din burta mamei. Desi specialistii incearca sa avertizeze in nenumarate randuri ca fumatul este extrem de daunator pentru viitoarele mamici, fumatul continua sa creasca in randul acestora. Unele cercetari au demonstrat faptul ca femeile insarcinate ce obisnuiesc sa fumeze, prezinta un risc mai mare in a avea o sarcina extrauterina. De asemeni, fumatul in perioada sarcinii a fost asociat si cu deficitul de atentie de care e posibil sa sufere copilul dupa nastere.

Ce impact are fumatul asupra sarcinii?

Fumatul afecteaza in primul rand, fertilitatea, atat in cazul viitoarei mamici cat si in cazul tatalui. Unul dintre efectele negative ale tutunului este acela ca detine un anti-estrogen ce afecteaza mucusul cervical si produce, in acelasi timp, un numar de androgeni suprarenali. In cazul femeilor, tutunul scade fertilitatea prin cresterea infertilitatii la nivelul trompelor uterine.

Fumatul reprezinta, de asemeni, un factor ce poate contribui decisiv la cazurile in care pacienta are o sarcina extrauterina. Acest lucru se intampla datorita faptului ca nicotina scade flexibilitatea trompelor uterine, iar embrionul este impins in uter, crescand riscul unei sarcine extrauterine. Acest risc poate fi, totusi, evitat, in cazul in care femeia se opreste din fumat cu o luna inainte de conceptia bebelusului.

Un al doilea efect al fumatului asupra sarcinii este acela ca poate declansa un avort spontan. Statistic vorbind, in cazul femeilor care fumeaza in perioada sarcinii, riscul unui avort spontan este de 20%, fata de 10 % pentru femeile nefumatoare. Fumatul poate conduce rareori si la sangerari in perioada sarcinii, dar poate conduce si la aparitia hipertensiunii arteriale.

Ce impact are fumatul asupra fatului?

Principalul risc pe care il poate avea fumatul mamei asupra fatului este cel al cresterii riscului de a dezvolta retard de crestere intrauterina. Statistic vorbind, s-a constatat faptul ca pana si cateva tigari pot reduce cresterea fatului. Fumatul mamei poate conduce, de asemeni, la malformatii fetale, insa acest risc apare in cazul in care femeia consuma peste 20 de tigari pe zi.

Un alt risc asociat cu fumatul in perioada sarcinii este moartea fetala intrauterina, in 11% dintre cazuri, moartea fetala fiind cauzata de tutun.

Renuntarea la fumat a viitoarei mamici

Este recomandat ca renuntarea la fumat a mamei sa se faca cu cel putin 6 luni inainte de conceptie, iar in perioada celor 40 de sarcini sa evite daca este posibil pana si fumatul pasiv. Studiile arata ca riscul nasterii premature ramane activ chiar si pentru mamele care au renuntat la fumat dupa primul trimestru de sarcina. Trebuie sa stiti ca nu este niciodata prea tarziu sa renuntati la fumat, si ca fiecare tigara nefumata va poate ajuta bebelusul.
Pentru sprijin si suport moral in a va lasa de fumat va poate ajuta sa discutati despre acest aspect cu alte mamici pe forumul 7 pitici.